Garantie implant dentar – Intre mit si adevar

Oare Institutul National de Statistica stie procentul romanilor carora le place sa stie adevarul si celor carora le place sa fie mintiti frumos? Se pare insa, ca au inteles aceasta pondere, agentiile de marketing si publicitate ale clinicilor ce-si fac reclama pe internet.

Cum stau lucrurile in realitate? Va vom explica realitatea noastra. Adica adevarul din punctul nostru de vedere.

Industria care se ocupa cu fabricarea pieselor componente ale sistemelor implantare este Bio-Mecanica.

Un implant dentar – cel mai adesea fabricat din titan – este o piesa suficient de rezistenta in fata fortelor masticatorii, asa incat sa nu se rupa niciodata in viata. Ceea ce, pe buna dreptate, il recomanda pentru Garantie pe Viata. Mecanica unora dintre aceste piese este aproape de perfectiune, iar rezistenta titanului, printre cele mai mari din tabelul lui Mendeleev. Ca urmare, produsul este foarte fiabil.

Pana aici sper ca s-a inteles conceptul.

[ P.S.1 – Da Share pe Facebook acestui articol daca-l consideri util si altora, apasand butonul Facebook de mai jos.]

Exista insa si componenta biologica din bio-mecanica, iar problemele privind garantia provin de aici. Cum poti garanta ca implantul dentar va sta in gura o viata intreaga, cand nu stii ce se va intampla in viitor cu pacientul? Ce obiceiuri alimentare are sau va avea, ce lipsuri de nutrienti, minerale si vitamine, se vor instaura, cat de riguroasa este igiena sa orala zilnica, de ce boli sistemice se va imbonavi, ce vicii are sau va dobandi, ce traume fizice sau psihice va suferi, ce atrofie osoasa va avea in viitor, etc…

Desigur ca nu putem sti toate aceste lucruri. Si credem cu tarie ca nici agentiile de marketing si publicitate nu stiu asta. Mai mult, Codul deontologic al medicului dentist prevede interdictia privind garantarea lucrarilor dentare de catre medici.

Intelegem pe deplin nevoia de siguranta a pacientului. Garantia rezultatului interventiei de implantologie este insa, inteleasa gresit, iar vina apartine pe deplin industriei stomatologice, care promoveaza uneori concepte inselatoare, doar pentru ca pacientul vrea sa le auda. In alte industrii medicale acest lucru nu se intampla. Nimeni nu cere garantie scrisa pentru o interventie pe inima, sau de apendicita.

Cum se poate garanta o lucrare dentara de orice fel, fara a intra in contradictie nici cu onestitatea, nici cu codurile de bune practici? Simplu!

Pe baza statisticilor (93.7% in literatura de specialitate), managementul clinicilor (si nu medicii), pot admite si isi pot asuma anumite pierderi, re-efectuand prestatia medicala in mod gratuit. Pierdera unui implant insa poate comporta si distructia osului din locul in care a fost initial inserat, ramanand insuficient os pentru a suporta un alt implant. In acest caz se procedeaza la cea mai buna alternativa protetica posibila.

Bazandu-se pe statistica, aceasta garantie nu poate fi mai mare de 10 intrucat nu exista statistici mai vechi de 10 ani ca sa poata da un reper al pierderii asumate. Tot ce se comunica peste acest interval, consideram ca este publicitate fara fond.

Doar astfel se poate elibera un certificat de Garantie corect, bazat pe un Contract de Garantie, in care sa se prevada obligativitatea vizitelor de control si profilaxie, dar si cum se va rezolvata pierderea implantului, in mod specific si masurabil.

 

 

P.S.1 – Da Share pe Facebook acestui articol daca-l consideri util si altora, apasand butonul Facebook de mai jos. 

 

 

 

 

3 thoughts on “Garantie implant dentar – Intre mit si adevar

  1. Nu se poate oferi nici un fel de garantie, in nici o conditie….se poate garanta numai corectitudinea indicatiei, corectitudinea praxisului(gesturilor medicale) si calitatea implantului folosit(adica cu atit mai bine cu cit calitatea implantului este mai ridicata) ; nu se poate garanta nici daca se realizeaza profilazia, dar daca se realizeaza se poate garanta o perioada functionala mai lunga (sau mult mai lunga) a implantului. Exista statistici si mult mai vechi de 10 ani; numai in Romania se pun implante de cel putin 30 ani.Viitorul unui implant se poate aprecia numai dupa 2 ani de la insertie .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s