Sfaturi privind conduita postchirurgicală

1. Compresa: trebuie ținută pe locul intervenției astfel încât să exercite o presiune locală ușoară . Chiar dacă se îmbibă cu salivă, ea trebuie menținută pentru o oră, apoi se îndepărtează cu blândețe. În cazul în care sângerarea continuă, puteți să aplicați o nouă compresă sterilă din tifon și să o mențineți pentru încă o oră.

2. Sângerarea: este un fenomen normal după o intervenție chirurgicală și poate să persiste în ziua intervenției. În cazul în care sângerarea persistă peste 4 ore postchirugical sau este foarte abundentă și nu o puteți ține sub control cu pansamentul compresiv, trebuie să vă contactați medicul. Odihniți-vă și mențineți capul într-o poziție mai ridicată. Odihna face ca sângele să circule mai lent prin vase astfel sângerarea va fi mai puțin abundentă și vindecarea se va face mai repede.

3. Durerea: după ce efectul anesteziei locale trece, puteți să luați un antialgic și antiinflamator recomandat de medic. Înainte de a lua pastila, încercați să mâncați puțin sau să beți un pahar cu apă.

4. Greața: poate să apară în cazul în care în timpul intervenției chirurgicale ați înghițit sânge sau poate să apară ca reacție la antialgice.

5. Tumefacția (umflătura): Este un fenomen normal ce se produce în cursul vindecării. Pentru a limita tumefacția, aplicați o pungă cu gheață pe obraz în dreptul zonei ce a suferit intervenția chirurgicală. Aplicați pentru 10 minute, apoi 10 minute lăsați liberă zona apoi reaplicați gheață. Gheața se aplică doar în primele 24 de ore postchirurgicale! În a doua zi după intervenție aplicați căldură local (puteți să folosiți o sticlă umplută cu un lichid cald învelită într-un prosop). Căldura va crește fluxul sanguin și va favoriza diminuarea tumefacției și vindecarea.

Pentru o vindecare bună folosiți gheață doar în prima zi și căldură doar în a doua zi după intervenție. Nu aplicați căldură în prima zi după intervenția chirurgicală întrucât tumefacția va crește foarte mult (evitați să dormiți pe partea unde s-a efectuat intervenția întrucât căldura pernei poate să favorizeze tumefierea zonei). Durerea și tumefacția pot să crească în primele trei zile după intervenție dar apoi se atenuează și dispar după aproximativ o săptămână. Odată cu diminuarea tumefacției e posibil ca pielea să se învinețească în zona respectivă, aceasta va reveni însă la aspectul normal după maxim 10 zile. CONTACTAȚI medicul stomatolog dacă tumefacția continuă să crească după 3 zile sau dacă nu se remite după o săptămână.

6. Igiena orală: Postchirurgical, pentru a asigura succesul intervenției, este foarte important să mențineți o igienă orală impecabilă chiar dacă zona este sensibilă și prezintă suturi. Periajul trebuie efectuat cu blândețe pentru a nu leza zona. Este indicat să folosiți o periuță specială după intervenția chirurgicală, cu peri foarte moi.

În prima zi evitați perierea zonei, periați normal doar restul dinților. Periajul zonei va fi început a doua zi postchirurgical. Este indicat să folosiți și apă de gură, clorhexidină sau o soluție salină (ser fiziologic) prin clătire ușoară a gurii (nu clătiți viguros cu presiune întrucât puteți deplasa cheagul și întârzia vindecarea). De asemenea, puteți folosi apă de gură cu clorhexidină cu o săptămână înainte de intervenția chirurgicală pentru a diminua încărcătura bacteriană din cavitatea orală.

7. Dieta: Consumați alimente de consistență moale, dar nutritive. Alimentele și lichidele trebuie să fie la temperatura camerei. Evitați alimentele și lichidele reci sau calde! Încercați să mestecați pe partea opusă intervenției chirurgicale până la vindecarea zonei. În primele zile evitați produsele lactate deoarece acestea fermentează.

8. Fumatul/Tutunul: NU fumați pentru minim 48 de ore postchirurgical întrucât fumatul împiedică vindecarea și formarea cheagului, iar rezultatul poate fi eșecul intervenției.

9. Exercițiile fizice: Este recomandat ca în primele 2-3 zile postchirurgical să evitati activitățile fizice solicitante întrucât acestea stimulează circulația și sângerarea este mai abundentă iar vindecarea întârziată.

Pentru succesul intervenției și pentru a avea o vindecare rapidă și lipsită de complicații încercați să respectați sfaturile oferite mai sus.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s